Doğal Güzellikler 06 Ağustos 2020, 14:59
Kandıra 52 km uzunluğundaki sahil bandı ve içerdiği doğal güzellikleri, akarsu, göl, deniz, mesire alanı, ada, , mağara, kayalıklar gibi turistik mekanları oldukça fazla olan bir ilçedir. İstanbul il sınırından başlayarak batıdan doğuya doğru sıralanan Pınarlı, Bağırganlı, Seyrek, Sarısu, Kerpe, Kumcağız, Kefken, Kovanağzı, Cebeci, Tuzağzı, Babalı, Dikili gibi birbirinden güzel sahilleri tertemiz denizi ile mükemmel bir coğrafyadır Kandıra. Denizle ormanı buluşturan, sahip olduğu bir çok doğal güzellikle kandıra'nın "Yeşil ile mavinin buluştuğu yer" olarak anılması tesadüf değildir.
KERPE: Antik ismi “Kalpe” olan köy, tarihi MÖ 5. yüzyıla kadar giden en eski ve en önemli yerleşim alanlarından biridir. Kandıra'ya 10 km, İzmit'e ise 50 km mesafede sırtını sık çam ormanlarına dayamış şirin bir belde olan Kerpe, 150 metreye kadar sığ-ince kumlu bir denize sahip plajı ve doğu rüzgarlarını kesen bir koy olma özelliği ile Karadeniz sahilleri arasında dalgaların etkilemediği tek sahil köyüdür. Özellikle Temmuz - Eylül ayları arasında günü birlik ziyaretçilerle adeta iğne atsan yere düşmez görüntüler veren Kerpe, turizm olanakları ve tesis imkanları ile Kandıra'nın en gelişmiş sahili özelliğine sahiptir. Kerpe kayalıklarının ünü son yıllarda çekilen kıliplerle tüm Türkiye'ye yayılmıştır. Kerpe kıyıların olağanüstü güzelliği deniz âşıklarının aşklarını tazelerken, akşam saatlerinde Kerpe Kayalıkları'ndan gün batımını izlemek çok daha farklı bir keyif olarak karşımıza çıkmaktadır. Cenevizliler döneminden kalan tarihi Kerpe Limanının yeniden gün ışığına çıkarma projesinin gerçekleştirlmesi durumunda Kerpe çok daha vazgeçilmez bir sahil şeridi olacaktır.
MİÇO KOYU / KADINLAR PLAJI: Miço Koyu Kerpe ile Kefken arasında orman içinde gözlerden uzak bir alanda bulunmaktadır. Miço Koyu sadece gözlerden uzak olması ile değil, izeyenlerine sunduğu dalgaların taş ve kayalıkları döverek oluşturduğu enteresan şekillerle de özel bir yerdir. Bu şekiller arasında en ilgi çekeni ise kayaların etrafını sararak havuz görünümü verdiği, 'Taş Havuz' denilen ve içinde yüzülebilen doğal havuzdur.
KEFKEN: Kefken, ilçenin kıyı boyu yerleşimlerinden ekonomik olarak en gelişmiş sahil bölgesidir. Kandıra'ya 20 km uzaklıkta olan Kefken, özellikle denizi, kumsalı, çam ormanları ile göz doldurmaktadır. Balıkçılıkla adını duyuran Kefken, Orman içi dinlenme tesisleri , mesire alanları, Kovanağzı Plajı, Kapri Koyu, Kefken Limanı ve Pembe Kayalar farklı alternatifler ile gelenleri mest etmektedir. Pembe Kayaların olduğu antik liman arkeolojik ve doğal sit alanı kapsamında koruma altındadır. Denizin içindeyken yumuşak olan fakat denizden çıkarılmalarının ardından sertleşmeleri ile ün kazanan Pembe Kayalar, Osmanlı döneminde buradan kesilen ve insan gücüyle dikdörtgen şekil verilerek deniz yoluyla İstanbul'a taşınmasıyla anılmaktadır. Bu taşların Sultan Ahmet Camii ve birçok caminin yapımında kullanıldığı söylenmektedir.
BAĞIRGANLI: Kandıra'ya 18 km uzaklığı bulunan Bağırganlı kendine has kayalık kayalılardan oluşan kıyıları, güzel plajı, harika doğası ve sakinliği ile her geçen gün artan bir ilgi ile karşı karşıyadır. Seyrek, Safalı -Hacımazlı köyleri üzerinden gidilerek ulaşılan Bağırganlı, Kefken'den sonraki ikinci büyük sahil ve balıkçı mahallesi olma özelliği taşımaktadır. Elverişli arazi koşulları yapılaşmanın daha ferah ve geniş bir alana yayılmasına katkı sağlamış, modern ve lüks villaların yükseldiği alanların yanında inşası hala devam etmekte olan balıkçı barınağı ile balıkçılıkla adından söz ettirmektedir.
SARDALA KOYU VE MALKARA ADASI: Kandıra'dan 25 km uzaklıkta bulunan Sardala Koyu, genel olarak kayalık ve taşlık bir yapıya sahiptir. Yeşil ve mavi renklerin hakimiyetindeki koyun batı ucunda suyu az akan bir pınar denizle birleşmektedir. Koyun en önemli özelliği kıyıdan 50mt. açıkta bulunan Malkaya Adası'dır. Rivayetlere göre buraya gizlenen hazinelerden ismini almış olan Malkaya Adası, bir manastır kalıntısı olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescillenerek koruma altına alınmıştır.
SEYREK: Kandıra'ya 11 km mesafede bulunan Seyrek sahilin en şirin koylarından birine sahip olmasının yanında, mesire yerleri ve 300 metrelik kumsalıyla sakin ve huzur dolu bir tatil yeridir. Seyrek, aynı adı taşıyan deresi ile de ortama ayrı bir renk katmaktadır. Denize bağlantısı nedeniyle kefal gibi balıkların üreme alanı olan derede, dere balığı, sazan ve kefal avı yapılmaktadır. Oldukça güzel bir koya sahip Seyrek'te, otelcilik anlamında hiçbir yatırım yapılmamıştır. Ev pansiyonculuğu yapılmaktadır. Bölge denize sıfır tatil siteleri ile de ünlüdür.
KURTYERİ / KUMCAĞIZ: Kefken'e varmadan Kumcağız Sahiline sahip güzel bir köy olan Kurtyeri, geniş kumsalı ve temiz denizi ile ziyaretçi akınına uğramaktadır. Bölgede Maliye Bakanlığı'na ait dinlenme tesisi ile Orman Bakanlığı'na ait orman içi çadır kampı bulunmaktadır.
SARISU: Kandıra'ya 8 km mesafede bulunan Sarısu, koyu ve denize dökülen Sarısu Deresi ile adeta bir cennet görüntüsündedir. Kandıra Namazgah ve Kanlı Dere'nin Babaköy altlarında birleşmesi sonucu oluşan Sarısu Deresi'nin denizle kavuştuğu noktada yer alan koyda kurulan Sarısu, bir kilometrelik kumsalı ile göz doldurmaktadır. Denize paralel olarak akan dere, belli zamanlarda su miltarının artması sonucu farklı noktalardan kumsalı yararak denizle birleşmektedir. görünmektedir. Sarısu Deresi içinde barındırdığı sazan, levrek, kefal ve tatlı su balıkları ile olta balıkçılığında en çok tercih edilen dere olmasının yanında, kumsala ulaşmak için geçilmesi gereken bir engel olarak karşımıza çıkmaktadır. Dereyi sallar vasıtasıyla geçilmektedir. Henüz yapılaşmanın başlamadığı koy, bakir güzelliğini daha uzun yıllar koruyacak gibi.
BABALI / DİKİLİ: İlçe merkezine 30 km mesafede olan Babalı, Kandıra'nın en uzak sahil bölgesidir. Açık deniz özelliği ile bu sahiller rüzgârlı havalarda sörf meraklılalarına sörf yapma imkânı sunmaktadır. Uzun kum mevkiinden başlayan ve göz alabildiğine uzanan kumsalı ile Babalı, her sene 2-3 mt yürüyen kum dağları ile çöl manzarasının izlenebileceği bir doğal güzelliğe sahiptir. Burada bulunan doğal göl ise bölgeye ayrı bir güzellik katmaktadır. 1877-1878 Osmanlı Rus savaşlarında batan gemilerden kurtulanların sığındığı Babalı Mağarası, her yıl binlerce kişinin ziyarete gelmesi ve yapılan ayinler ile ünlüdür. Babalı'da büyük sayılabilecek herhangi bir tursistik yatırım bulunmamaktadır. Fakat ziyaretçilerin konaklama ihtiyacını karşılayacak sayıda motel ve pansiyon mevcuttur. Çadır, kamp olanakları açısından oldukça uygun olan belde, mesafenin uzak, ulaşımın ise zorlu olması nedeniyle hâlâ bakirliğini korumaktadır. Yapılması planlanan Karadeniz Sahil Yolu'nun yapılması durumu bu bölgenin gerçek değerini kazanması beklenmektedir.
CEBECİ: Kandıra’nın bir diğer turistik bölgesi olan Cebeci Kandıraya27 km. mesafede, sahili ve ormanlarıyla turist akınına uğramaktadır. Mavi bayrak sahibi kumsalı ile ön plana çıkan bir tatil cennetidir. Cebeci aynı zamanda Kefken Adası’na açılan tek kapı hükmündedir. Karadeniz’de yerleşim yeri olarak kullanılan tek ada olması özelliğiyle tarihi öneme sahip olan Kefken Adası, Cebeci sahiline tekne ile 5 dakika uzaklıkta olup, doğayla iç içe olmak isteyenlerin tercih ettiği yerlerin başında gelir. Cebeci Çadır kamp turizmi ve Cikcik adı verilen kum midyelerinin bolca bulunması ile de ünlüdür.