KOCAELİ`nde, unutulmaya yüz tutan Kandıra bezinin yeniden üretilmesi için başlatılan çalışmalar sonuç verdi. Çalışmalar kapsamında Kocakaymaz köyünde önümüzdeki aydan itibaren üretime başlayacak dokuma merkezi kuruldu. Dayanıklılığı ile bilinen Kandıra bezinin ilk olarak Romalılar döneminde dokunmaya başlandığı, Romalıların `Çalı yırtmaz` diye adlandırılan çift kat dokuma Kandıra bezini yelkenlerde kullandığı, bir rivayete göre nem çekici özelliği nedeniyle Mısır`da mumyalama işlemlerinde de Kandıra bezi kullanıldığı belirtiliyor.

keten1

keten2

keten3

Kandıra’da geçmişte köy evlerinde tezgahlarda dokunup,dikilerek kadın ve erkekler tarafından giyilen keten bezi,diğer bir ifadeyle bugünkü Şile Bezinin atası atası kabul edilen Kandıra bezi çok yaygındır.Ancak sağlık ve rahatlık açısından yöre hayatında önemli bir yeri olan Kandıra Bezi günümüzde pek kullanılmadığından, üretimi neredeyse durma noktasına gelmiştir.Yerli Kandıralılar günlük yaşamlarında üste cepken,gömlek,ve içlik alta fistan ve ya şalvar,başa örtme,yarım fes ve çember,ayağa çarık,çorap ve lastik giyerlerken; aksesuar olarak kullanılırdı.Günümüzde ise modern giyim tarzlarıyla dikkat çeken kandıra halkı da,kimi köylerde yaşayan yaşlı kimseler halan geleneklerine uygun giyim tarzı günümüze taşınmaktadır.Ayrıca dış göçlerle gelen diğer etnik topluluklar yörelerin izlerini taşıyan kıyafetleriyle dikkat çekmektedir.kandıra’nın köylerinde dokuma tezgahlarında,yöresel ifadelerle ‘’düzen’’lerde dokunan Kandıra Bezi (Keten Bezi)ile çay takımı , peçete, gömlek, masa, gecelik, masa örtüsü, köşe yatağı, ceket, pantolon, döpiyes, yatak çarşafları ile mendil, yağlık, işlemeli uçlar, örtme eski Türk motifleri ile işlenerek yapılmaktadır.Kandıra bezinin üzerine işlenen süs ve motifleri şöyle sıralıyabiliriz: çıtlak kahve,kartopu,eğrelti,kare,sevda çiçeği,Yemenli örnek ve diğer Türk motifleri.Bunlar bezin üzerine çeşitli renklerdeki ip ve sim ile işlenmektedir.ayrıca örtme ve yemeniler ile mendil ve yağlıklar iğne ya da tığ oyaları ile işlenmektedir.

keten4

Sonbaharda humuslu topraklara ekilen keten tohumları, mayıs ayında olgunlaşmaya başlar. Haziran yada temmuz gibi elle köklerinden sökülerek hasat edilen keten liflerin, desteler halinde toplanır.Destelerin sert bir yere vurulmasıyla tohumlarıyla ayrılan keten lifleri,bir hafta bir çuval içinde suda ıslanarak bekletildikten sonra güneşte kurutulur ve yıvı taşı ile izlenerek mengeneden geçirilir.Böylece lif haline gelen keten,tokmakla ezilerek topraktan geçirilir.

keten9

keten8

 

Çıkrıktan geçirilen ve eğrilen lifler iplik haline getirilerek, düzen adı verilen dokuma tezgahlarında işlenir ve keten bezi haline getirilir.
Keten bitkisinden elde edilen liflerin çok uzun yıllar halat yapımında, Kandıra bezinin ise Romalılar döneminde gemilerde yelken bezi olarak kullanıldığına değinen Gülşah, bitkinin tohumlarından elde edilen yağın da hem aydınlanmada hem de yemek yapımında kullanıldığını, yağlı boyanın hammaddesi olan beziryağının da ketentohumlarının ezilmesi sonucu eldelir..

istanbul escort çankaya escort